HARRYAGEMA : 

MIJN LICHAAM; ER ZIT MUZIEK IN.

Het pompen van mijn hart is via slagaders tot in de verste uithoeken van mijn lichaam voel en zichbaar. Er zijn buitenlichamelijke en binnenlichamelijke factoren die de hartslag kunnen versnellen of vertragen. Naast hartslag zijn er nog andere ritmen in mijn lijf. Het totaal aan ritmen + de innerlijke en uiterlijke werking ervan noem ik lichaamsritme. Dit door mij gevoelde totaalritme zet ik om naar abstracte visuele composities. In deze abstracte composities rangschik ik ( bewust of onbewust ) bepaalde beeldaspecten op steeds andere wijze, immers, je bent door veranderende omstandigheden geen seconde gelijk in ritme; geen moment hetzelfde qua kleurvoeling en emotie. Beeldende interpretatie van mijn lichaamsritme, rangschikking van gevoel, direktheid en overweging, brengen mij naar muziek, waarbij men bij het componeren van dezelfde ingrediënten gebruik maakt.

PARTITUUR VAN MIJN LICHAAMSRITME

Op de huid van mijn handen ontdekte ik vanuit mijn handlijnen archetype spirituele vormen (driehoeken, kruizen en spiralen), maar ook prachtige composities van lijnen, letters, notenbalken, vierkantjes, enz.  Ze zijn allemaal ontstaan vanuit mijn lichaamsritme en lichaamsbouw. Van mijn handen gebruik ik de contouren en lijnen, bijvoorbeeld de verrassende vormen van een gebalde vuist; eigenlijk sluit ik niets uit. Beschadigingen van buitenaf, zoals: schaafwondjes, krasjes, kloofjes, splinters en littekens neem ik vaak mee in de compositie. Het geheel wordt door mij gelezen als een partituur van mijn lichaamsritme.

 

   

X COMPOSITIES; Y COMPOSITIES ; XY COMPOSITIES

De composities bestaan uit geometrische of organische 'ornamenten'; soms streng gescheiden, zoals in de x of y composities, soms door of naast elkaar in de xy composities. Het emotieloze geometrische kan zich verweven met het gevoelige organische; het expressieve verbindt zich met het rechtlijnige. Bij de geometrische werken zijn vorm en compositie weloverwogen en los van elke emotie neergezet, m.a.w.; ze zijn bedacht. Deze bedachte vormtaal verbind ik aan mijn y-chromosoom, de chromosoom die er voor zorgt dat je man wordt: (x= man / xx = vrouw) De x-chromosoom, de vrouwlijke kant van elke man, wordt door mij middels intuïtie, emotie, balans, expressie, warmte, gevoeligheid en ingetogenheid, in een vormtaal geplaatst die soms organisch en soms expressief is, of beide. Zodra er geometrische y en organische x-beelden met elkaar in 'discussie' treden, is er sprake van een xy-compositie. 

 

foto  1  rechtsboven   :  x   compositie = organisch-expressief

foto  2  linksmidden    :  x   compositie = organisch

foto  3 rechtsonder   :  xy compositie = geo-organisch

foto  4 linksonder        :    y compositie = geometrisch

 

 

HARRY AGEMA heeft 492 werken op deze site staan, liggen ^ hangen: groot, klein, kleurrijk, zwart -wit, grafiek, sieraden, keramiek, beelden, schilderijen, betaalbaar en onbetaalbaar, mooi, lelijk, want over smaak valt goed te twisten !